De Holocaust
Het Joodse 'gevaar'
Tegen het jaar 1900 werden de eerste vergaderingen van de Zionisten gehouden. Wat zou daar besproken worden? Dat vroegen mensen zich wel eens af.
Lees meer
De opkomst van Hitler
Er was een man, die het maar moeilijk kon verkroppen dat Duitsland de oorlog had verloren. Dat was Adolf Hitler. Hij had in het leger als vrijwilliger voor zijn land gestreden.
Lees meer
Anti-Joodse wetten
In 1933 kwam Hitler aan de macht. Hij werd benoemd tot Rijkskanselier. De nazi's lieten er geen gras over groeien. Al meteen werd een Joden-boycot ingesteld.
Lees meer
Het getto van Warschau
Direct na het begin van de oorlog werden de Joden aangepakt. In Warschau (Polen) werden velen in een getto opgesloten. Ze hadden er een ellendig bestaan...
Lees meer
Nederland: de Februaristaking
In het eerste oorlogsjaar bleek al dat de bezetters zich agressief opstelden tegenover de Joodse bevolking. Totdat de Amsterdammers het niet langer konden aanzien...
Lees meer
Nederland: de deportaties
De Joden kregen ook in ons land met steeds meer beperkingen te maken. Ze moesten dwangarbeid verrichten. Maar wie vermoedde toen wat de Joden nog zou overkomen?
Lees meer
Vernietiging
In de Tweede Wereldoorlog zijn zes miljoen Joden omgebracht. De herinneringen eraan zijn te zien. Ooggetuigenverslagen zijn nog te lezen. Een wereld van afgrijzen...
Lees meer
Oorlogsmisdadigers
Na de oorlog volgden de processen tegen de nazi-kopstukken. Tenminste: die nog in leven waren. Want velen waren gevlucht of zouden nog de wijk nemen. Vooral naar Zuid-Amerika.
Lees meer