Geschiedenis na 1980
1982 Eerste Libanonoorlog
Na 1980 komt er een periode van onrust in Libanon. Nota bene, in zo'n welvarend en vreedzaam land! Hoe is dat zo gekomen? Dan moeten we ongeveer tien jaar terug in de geschiedenis.
Lees meer
De eerste intifada
Er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt de lont in het kruitvat! Zoals in 1987. Na een verkeersongeluk in Gaza breekt er een opstand uit in Gaza, Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.
Lees meer
Een Palestijnse staat?
In 1988 wordt de 'staat Palestina' door de PLO onafhankelijk verklaard. Dat wil zeggen: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.
Lees meer
1991 Golfoorlog
In dit gedeelte lees je over een oorlog die vooral in de landen rondom Israël gevoerd werd. Het heeft te maken met Koeweit, een landje nog kleiner dan Nederland,
Lees meer
Oslo-akkoorden
Begin jaren 90 starten in Oslo (Noorwegen) geheime besprekingen tussen Israël en de Palestijnen. Dat wil niet zeggen dat het ook meteen gebeurd is met de terroristische aanslagen.
Lees meer
Voorzichtig optimisme
De Oslo-akkoorden wakkeren bij veel Israëli's de hoop aan, dat de weg naar de vrede is ingeslagen. Maar de Palestijnen laten merken dat ze daaraan geen behoefte hebben.
Lees meer
De tweede intifada
We staan op de drempel van de 21e eeuw. Zal er ooit vrede komen in het Midden-Oosten? Hoeveel slachtoffers zal het geweld tussen Joden en Palestijnen nog gaan eisen?
Lees meer
De Westbank
De Westelijke Jordaanoever (in het Engels: de Westbank) is het gebied in Palestina waar de meeste Palestijnen wonen. Maar van wie ís die Westbank eigenlijk?
Lees meer