De stichting van de staat
Een verwaarloosd land
Voor het Joodse volk was 1948 een bijzonder jaar. Na veel omzwervingen en vervolgingen kon er weer een eigen staat worden opgericht. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Lees meer
Theodor Herzl
In West-Europa is de situatie voor de Joden niet al te best, zeker niet in Frankrijk. Daar was men al weer snel ‘vergeten’ dat iedere bevolkingsgroep dezelfde rechten mocht hebben.
Lees meer
Het Zionisme
Het is 1897. Een grote groep Joodse mannen is in Bazel (een stad in Zwitserland) bijeen. Eén verlangen heeft hen bij elkaar gebracht: Terug naar Sion!
Lees meer
Joodse pioniers
In het begin van de twintigste eeuw wagen veel Joden de ‘sprong’ om als pionier naar het Beloofde Land te gaan. Ze komen echter niet in een ‘gespreid bedje’.
Lees meer
De Eerste Wereldoorlog
Als in 1914 de oorlog uitbreekt, ziet het er niet zo goed uit voor de Zionistische beweging. Het zal voor de Joodse leiders niet zo gemakkelijk meer zijn om elkaar te ontmoeten.
Lees meer
De Verklaring van Balfour
Ook in Engeland wonen vooraanstaande Zionisten. Eén van hen is professor Chaim Weizmann, Deze heeft contact met leden van de Engelse regering.
Lees meer
Toch nog vrede?
De Zionisten zijn blij met de Britse toezegging. Maar er komen vragen op: Wie hebben eigenlijk recht op Palestina? De Engelsen, de Fransen, de Joden? Of... de Arabieren?
Lees meer
Arabisch verzet
De Eerste Wereldoorlog is voorbij. Maar van rust is voorlopig geen sprake. In 1919 volgt de Vredesconferentie van Parijs, waarop ook de Volkenbond wordt opgericht.
Lees meer
Onder Engels bestuur
De Volkenbond keurt het in 1922 goed dat Engeland het bestuur krijgt over Palestina. De Britten mogen het gebied besturen, maar tegelijk moeten ze er goed voor zorgen.
Lees meer
Opstand van de Arabieren
Vanaf 1928 zijn er steeds meer botsingen tussen Joden en Arabieren. Geruchten worden verspreid dat de Joden de macht over de Tempelberg willen overnemen.
Lees meer
De Tweede Wereldoorlog
De jaren 1939-1948 zijn rampzalig voor de Joden. De Tweede Wereldoorlog is een absoluut dieptepunt in hun geschiedenis. Veel Joden worden vervolgd of vermoord.
Lees meer
Een eigen staat
De Engelsen blijven van mening: niet teveel Joden naar Palestina. Toch proberen regelmatig Joden in gammele schepen het land te bereiken.
Lees meer
De Onafhankelijkheidsoorlog
Eén dag na de oprichting van de Joodse staat vallen de legers van de Arabische landen (Egypte, Irak, Libanon, Syrië en Jordanië) het jonge land aan. Vijf tegen één!
Lees meer