Joodse kleding


Een godsdienst heeft soms een eigen kledingstijl waaraan je kunt zien dat mensen dat geloof belijden. Zo hebben christenvrouwen vaak een rok aan en dragen ze in de kerk een hoed. Moslim-vrouwen herken je vaak aan hun hoofddoek. Zo hebben Joden ook hun eigen regels en kenmerken. Mannen, vrouwen, jongens vanaf 13 jaar en meisjes vanaf 12 jaar moeten zich hieraan houden. Sommige Joden nemen heel stipt die regels en gewoonten in acht. Zij worden orthodoxe Joden genoemd. Terwijl anderen dat veel minder doen.

   Kipa   

Als je wel eens een Joodse jongen of man hebt gezien op een foto, heb je vast wel gemerkt dat ze op hun achterhoofd een keppeltje dragen. In het Ivriet (modern Hebreeuws) noemen ze dat: de kipa. De kipa wordt gedragen uit eerbied tegenover God. Sommige Joden dragen het keppeltje de hele dag en anderen alleen tijdens het gebed. In elk geval is het verplicht als je de synagoge binnengaat. Heel soms draagt ook een vrouw een kipa. De meeste Joodse voorgangers vinden het dragen van de kipa géén gebod uit de Thora (Wet), maar ze zien het als een goede gewoonte. Heel streng godsdienstige (orthodoxe) Joden dragen vaak een hoed met een zwarte kipa daaronder.

Jammer is dat veel Joden het keppeltje minder gaan dragen, omdat ze niet herkend willen worden, in verband met discriminatie of met een mogelijke aanslag.

   Talliet   

Een ander kledingstuk wat de mannen dragen is de talliet. Dit is een gebedsmantel die door sommige mannen de hele dag wordt gedragen en door sommige mannen alleen tijdens het gebed. Aan de hoeken van deze talliet zitten draden met kwastjes, die tsietsiet worden genoemd. Tijdens het bidden houden de mannen deze kwastjes vast, waardoor ze herinnerd worden aan de geboden die in de Thora staan. De Thora is het heilige boek voor de Joden, zoals dat bij ons de Bijbel is.

   Bonten hoed   

Veel orthodox Joodse mannen dragen bij feestelijke gebeurtenissen een bonten muts. Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten. Sommige dragen de spodik, anderen de sjtreimel. De spodik is heel hoog en langwerpig, terwijl de sjtreimel laag en breed is. Deze hoed is één van de duurste kledingstukken van de Joden; de prijs is tussen de € 1500,- en € 5500,-. Een bruidegom krijgt deze hoed meestal op zijn bruiloft van zijn schoonvader.


► Joods gezin in New York. De man draagt een sjtreimel, de jongen een kipa   beeld: Adam Jones

In de Thora staan vooral wetten voor de mannen en jongens. Vrouwen hebben vanuit de Wet geen precieze regels. Wel moeten ze zich netjes en niet te bloot kleden. Zo moeten ze rokken tot over de knie dragen en mouwen tot over hun ellebogen. En, zoals jullie nu weten, de kleding moet ook van één stof zijn. Sommige Joodse vrouwen bedekken vanaf dat ze getrouwd zijn ook hun haar. Ze gebruiken hiervoor een pruik, een hoed of een doek.

   Eén stof...   

Misschien heb je een T-shirt aan wat voor een deel van katoen en voor een deel van polyester is gemaakt. Het is dus niet van één stof gemaakt. Dit soort kleding mogen Joden niet dragen. Ze mogen alleen kleding dragen die van één stof gemaakt is. Dus bijvoorbeeld helemaal van katoen of helemaal van wol. Dat is te lezen in Deut. 22:11. Dit is voor veel Joden die bijvoorbeeld in Nederland wonen erg lastig, omdat tegenwoordig bijna alle kleding in de winkels van meerdere stoffen is gemaakt. Daarom maken veel Joodse vrouwen zelf kleding of kopen die van een speciale Joodse fabriek.