Massada en Qumran


Israël is een eeuwenoud land; het heeft daarom ook een rijk verleden. Dat weten we niet alleen door de verhalen in de Bijbel. Ook door opgravingen en andere vondsten is er - letterlijk - veel naar boven gekomen van de geschiedenis van Israël. We nemen je mee langs twee historische plaatsen bij de Dode Zee. We gaan eens kijken bij Massada en de grotten van Qumran.

   Massada   

Vlak bij de Dode Zee rijst een heuvel omhoog in de lucht. Aan alle kanten steile, vrijwel niet te beklimmen, hellingen. Met daarop een plat vlak, op 430 meter boven het water. Een oppervlakte van 600 bij 240 meter. De Massada! Dat woord betekent: “burcht”. De heuvel is als een natuurlijk fort. Dat ontdekte ook koning Herodes de Grote. Hij liet in de jaren tussen 40 en 4 voor Christus op de top een vrijwel onneembare schuilplaats bouwen. En hoe! Wie deze plek bezoekt komt erachter dat de koning er van alle gemakken was voorzien: paleizen, woonvertrekken, kantoren, magazijnen, badhuizen, een bibliotheek, noem het maar op. En slim gebouwd met een waterleidingsysteem, zodat hij niets te kort kwam.

Op de Massada waren Romeinse soldaten gelegerd. In het jaar 66 werden ze onverwacht verdreven door fanatieke Joden. Die wisten de felle strijd tegen de Romeinen nog tot het jaar 73 vol te houden. De Joden wilden zich absoluut niet overgeven. Uiteindelijk moesten ze toch het onderspit delven. De Romeinen maakten een soort 'oprit' tegen de burcht om die te kunnen innemen. Die is nu nog door de toeristen te bekijken.


► Met de kabelbaan naar Massada. Op de achtergrond de Dode Zee

Toen inname van de vesting dreigde, hebben de Joden – het waren er vele honderden – massaal zelfmoord gepleegd. Dat vertelt ons de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus, maar steeds meer wordt aan de waarheid daarvan getwijfeld. Wil je de Massada bezoeken, bereid je dan voor op een urenlange tocht. Tenzij je het jezelf gemakkelijk wilt maken: dan ga je met de kabelbaan.

Wist je dat… Israëlische militairen bij hun beëdiging het volgende uitspreken: “Massada zal niet nóg eens vallen.”

   Qumran   

We nemen je mee naar de grotten van Qumran. Ook hieraan is een stuk geschiedenis verbonden. Het verhaal gaat dat in 1947 twee jonge bedoeïenen, die op zoek waren naar een verloren geit, een steen door de opening van een grot gooiden. Aan het gerinkel dat ze hoorden merkten ze dat er binnen in die grot wat kapot werd gemaakt. Ze gingen kijken en vonden gebroken kruiken, waarin oude handschriften van Bijbelboeken zaten en andere belangrijke geschriften. Zo vonden ze een oude rol van het Bijbelboek Jesaja en een verklaring van het Bijbelboek Habakuk.


► De grotten van Qumran

Ze gingen een paar dagen later nog eens zoeken en vonden toen nog meer rollen waaronder een tweede Jesaja-rol en een rol met de Psalmen voor dankzegging. De ontdekking van deze rollen wordt gezien als een van de belangrijkste vondsten in de geschiedenis. In totaal zijn er zeven rollen gevonden. In later jaren zijn er nog meer grotten ontdekt, waarin men ook belangrijke geschriften aantrof. Misschien hebben vrome Joden deze rollen verstopt om ze niet in handen van de Romeinen te laten vallen.

Omdat deze rollen gevonden werden in de grotten van Qumran, dat vlak bij de Dode Zee ligt, worden deze rollen ook wel de Dode Zee-rollen genoemd. In de Bijbel komt de naam Qumran niet voor. Misschien is het dezelfde plaats als de ‘Zoutstad’ in Joz. 15:62.