Tel Aviv

Tel Aviv


Tel Aviv is wel de belangrijkste stad in Israël. In de Bijbelse tijd lag hier de stad Joppe die later ook Jaffa genoemd werd. Deze naam ken je vast wel. Bij de groenteboer kun je vaak Jaffa-sinaasappels kopen.

Vanuit Joppe stuurde de Heere Jona naar de grote stad Ninevé om tegen haar te prediken, maar Jona probeerde met een schip te vluchten. Hoe het verder met Jona ging, kun je lezen in het Bijbelboek Jona.

Tel Aviv ligt nauwelijks een uur rijden van de stad Jeruzalem af en ligt aan de Middellandse Zee. Jeruzalem en Tel Aviv zijn niet te vergelijken met elkaar. De steden zijn namelijk heel erg verschillend. Jeruzalem laat je naar het verleden kijken, terwijl Tel Aviv juist naar het heden en de toekomst kijkt. Tel Aviv heeft ruim 400.000 inwoners, maar als je alle voorsteden meetelt, dan kom je wel boven de 3 miljoen uit. Dat is ongeveer een derde van de totale bevolking van Israël!

   Heuvel van de lente   

Tel Aviv betekent 'Heuvel van de lente'. De stad is gebouwd vanaf 1910 door Russische Joden. De naam komt voor in Ezechiël 3:15 en werd gekozen om de wedergeboorte in het oude Joodse thuisland te benadrukken.

De stad heeft een enorme groei doorgemaakt. De stad Jaffa die ook aan de kust ligt, raakte overbevolkt in de 19e eeuw. Daarom gingen de mensen buiten de stad wonen. Er werden meerdere wijken gebouwd, de wijk Neve Tzedek in 1886, de wijk Neve Shalom in 1890. In de eerste wereldoorlog kwam de groei tot stilstand. Na de verovering door de Engelsen in 1917 gingen de mensen weer terug naar de wijken.

In 1936 werd er door onenigheid tussen Joden en Arabieren de haven van Jaffa gesloten voor Joodse handelaren. Daarom gingen de Joden een haven bouwen in Tel Aviv.

Door deze haven is het bevolkingsaantal sterk toegenomen, want veel immigranten die daar voet aan wal zetten, besloten om in de stad Tel Aviv te blijven.

   Toerisme   

Als je op vakantie gaat naar Israël, landt het vliegtuig op de luchthaven 'Ben Goerion' in Tel Aviv.
De stad richt zich heel sterk op het heden. Het is een heel moderne stad met, zoals we dat noemen, een westerse cultuur. Het gaat er vaak over welvaart en plezier maken. In de stad is veel moderne hoogbouw, er zijn glinsterende winkelcentra, luxe restaurants, prachtige stranden en nachtclubs. Er wordt niet voor niets gezegd: "Tel Aviv is een stad die nooit slaapt!" Je kunt deze stad dus bepaald niet vergelijken met Jeruzalem.

Tel Aviv heeft geen bijzondere synagogen, moskeeën of ruïnes, maar dat wil niet zeggen dat de stad niets te bieden heeft. Er zijn namelijk appartementen en woonhuizen in het centrum van de stad die in een speciale stijl zijn gebouwd. De gebouwen zijn strak gelijnd en hebben witgekalkte muren. Deze bouwstijl noemen we 'Bauhaus'. Deze stijl is in Israël gekomen, omdat veel buitenlandse Joodse architecten na de Tweede Wereldoorlog naar Israël zijn geëmigreerd. De gebouwen in Tel Aviv hebben brede randen en lange balkons om te zorgen voor een flinke schaduw.

In de stad is nog meer te zien:

  • De Dizengoff-straat, een van de voornaamste winkel- en uitgaansstraten.
  • Het Ben Goerion Huis, waar de eerste premier heeft gewoond.
  • De Shuk HaKarmel, de Karmelmarkt met groenten, fruit, kleren en alle soorten en maten schoenen.
  • Het Meir Dizengoff Museum waarin ook het Bijbels museum is gevestigd.
  • Het Beit Hatefusoth, museum van de Joodse Diaspora.