Klimaat


In het land Israël kom je veel verschillende weersomstandigheden tegen. Dit heeft te maken met de verschillende klimaten die er zijn. Israël is namelijk een langgerekt land met zowel lage vlaktes aan de kust als hoge bergen in het binnenland.

Maar welke klimaten zijn er nu eigenlijk en waarom zijn die klimaten daar? Dat willen we verder in deze tekst behandelen.

   Middellandse Zeeklimaat   

Een van de twee overheersende klimaten in Israël is het Middellandse Zeeklimaat. Zoals je kunt zien op de kaart ligt Israël aan de Middellandse Zee. Deze zee speelt een grote rol in het klimaat aan de kust.

Wat vooral opvalt bij het Middellandse Zeeklimaat is dat er een groot verschil is tussen de droogste en de natste maand van het jaar. In de zomer valt er aan de kust nog minder dan 30 mm aan regen. In de maanden juni, juli en augustus regent het soms helemaal niet. Het is er dan zo’n 24 tot 30 graden Celsius. De winters, die duren van oktober tot april, zijn zacht en juist dan valt er veel regen. Aan de kust valt er ongeveer 550 mm per jaar. Dat is heel anders dan bij ons in Nederland, waar het het hele jaar door kan regenen.


► Sneeuw in Jeruzalem!           beeld: Miriam Mezzera

Het weer is soms ook heel wisselend. Jeruzalem ligt op een hoogte van 750 meter. Terwijl je er in de zomer puft bij temperaturen boven de 40 graden, kan het in de winter sneeuwen, zelfs tot een pak van enkele decimeters. Je kunt dan orthodoxe Joden zien die een sneeuwballengevecht houden. Best apart...

   Woestijnklimaat   

In het zuiden van Israël kent het land een woestijnklimaat. In de zomer is het er erg heet en door het hele jaar heen valt er weinig tot geen regen. De regen die er valt, valt ook nog eens in een paar dagen. De rest van het jaar valt er niets. Het is er dus erg droog.

Ook zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Probeer je jezelf maar eens te verplaatsen naar de zuidelijke badplaats Eilat waar het in de winter overdag 21 graden kan zijn en waar je 's nachts zal gaan bibberen, omdat het is afgekoeld naar 5 graden! In de zomer kan de temperatuur wel oplopen tot 40 °C. Dat is toch erg warm.

In Israël zijn er twee bekende woestijnen: de Negev en de woestijn van Judea.
De Negev-woestijn is heel de zuidelijke punt van het land Israël, tot de Gazastrook aan de ene kant en de Dode Zee aan de andere kant.
De woestijn van Judea is een stuk kleiner en loopt van de Westelijke Jordaanoever tot Jeruzalem. Jeruzalem ligt op de grens. Ten westen is het dan ook groen en ten oosten is er de woestijn.


► Deze schets laat zien hoe snel het klimaat in Palestina kan veranderen over een kleine afstand. Van Hebron is het in zuidoostelijke richting nog geen 70 km naar de onderste punt van de Dode Zee. Halverwege ligt de stad Arad. Met vier kleuren worden de klimaten aangegeven:
           = Middellandse Zeeklimaat
           = steppeklimaat
           = woestijnklimaat
           = zeer droog klimaat

Door de Westelijke Jordaanoever loopt een aantal bergketens. Hierdoor verandert de natuur erg plotseling. Vaak is het zo dat het aan de ene kant van een berg veel regent en aan de andere kant helemaal niet. Zo is het ook in Israël.

Zoals andere landen rond de Middellandse Zee heeft ook Israël ook te maken met woestijnwinden uit de Sahara. Door bepaalde luchtstromingen waait er soms dagenlang een hete, droge wind over het land. Hierdoor wordt het extreem warm in Israël! Omdat mensen er veel last van hebben heet dit ook wel  “de Afrikaanse pest”.