Beer


Een heel bekend en opvallend dier: met een brede kop, plompe lichaamsbouw en nogal korte poten. Toch is het een watervlug beest, dat kan zwemmen en in bomen klimmen. Zijn dikke vacht is dus eigenlijk een soort 'trainingspak'. Hij ziet er goedmoedig uit, het lijkt wel een knuffeldier, maar hij is letterlijk… beresterk.

   Pas op voor de berin!   

De beer eet alles, maar hij heeft geen echt roofdierengebit. Planten hebben zijn voorkeur: noten, gras, vruchten, wortels, bladeren of honing. In de winter kan het dier niet zo veel van zijn gading vinden en houdt dus een winterslaap.


► Een beer met jongen kan extra gevaarlijk zijn

In Palestina kwam overal de bruine beer voor; tegenwoordig vind je hem weinig, misschien nog op het Libanongebergte. Tegenover mensen is de beer niet meteen agressief, maar je moet er wel op letten dat je hem niet stoort of irriteert. Vooral is het oppassen geblazen als je moeder beer tegenkomt als ze jongen grootbrengt. Die kleine beertjes zijn tamelijk hulpeloos, zodat het wel drie maanden kan duren voor ze het hol verlaten. Dan verdedigt de moeder haar jongen met razende woede. De Bijbel spreekt daarover ook in Spr. 17:12.

En wie kent niet de geschiedenis van Elisa? We lezen in 2 Kon. 2:24 dat 42 kinderen worden gedood door twee berinnen nadat ze de profeet hebben bespot. We zien hier dat God alles regeert, zodat ook dieren Zijn wil moeten doen.

   Leeuwen en beren   

Van iemand die nogal bang is uitgevallen zeggen we soms: Hij ziet allemaal leeuwen en beren op de weg. Het valt op dat in Gods Woord de beer en de leeuw nogal eens samen worden genoemd. David vertelt dat hij een leeuw en een beer heeft verslagen. Het zijn dus indrukwekkende dieren, waarvoor de mensen terecht bang zijn. In Amos 5:19 lezen we van iemand die voor een leeuw op de vlucht is geslagen en dan… een beer tegenkomt. Wij zouden zeggen: van de regen in de drup!
Toen David uit Jeruzalem was gevlucht, zei Husai tegen Absalom dat hij de koning en zijn mannen niet moest onderschatten: “Gij kent uw vader en zijn mannen, dat zij helden zijn, dat zij bitter van gemoed zijn als een beer die van de jongen beroofd is in het veld” (2 Sam. 17:8).

Van Daniël (hoofdstuk 7:5) lezen we dat hij in een visioen een beer zag, die heel bloeddorstig was. God wilde hem hiermee laten zien dat na de Babylonische wereldmacht het rijk van de Meden en Perzen in aantocht was. Dat net zo gevaarlijk en woest was als een beer.

   Wist je...   

dat Ursinus, een van de opstellers van de Heidelberger Catechismus, eigenlijk 'Beer' heette? In zijn tijd was het gewoonte dat een predikant een Latijnse naam aannam. Dat stond deftig! Zijn achternaam komt van het Latijnse woord voor beer. En dat is: 'ursus'. En wist je ook dat sommige meisjes naar een beer zijn genoemd? Misschien ken je wel iemand die Ursula heet. Dat betekent: beertje.